Cukinia w roli głównej

Cukinia to jedno z popularniejszych warzyw wykorzystywanych w gastronomii na całym świecie. Jest ceniona nie tylko za łagodny smak, ale także za wysoką wartość dietetyczną. Możemy jeść na różne sposoby – na surowo (np. jako dodatek do surówek) i na gorąco        (np. jako główny składnik lecza czy ciasta). Niektórzy nawet smażą i potem jedzą jej kwiaty.

Cukinia właśnie tym razem stała się głównym składnikiem potrawy przyrządzonej podczas cyklicznych zajęć kulinarnych z podopiecznymi w naszej bursie, zorganizowanych przez wychowawcę Magdalenę Wolańską. Przyrządzanie mniej popularnych w Polsce placuszków z cukini okazały się dla Maksyma, Ihora, Serhiego, Andrieia i Daniela dobrą zabawą. Polane dodatkowo domowym sosem czosnkowym oraz udekorowane koperkiem, rzodkiewką i pomidorkiem sprawiały, że szybko znikały z talerzy chłopców.

Eksperymentem okazały się wariacje placuszków cukiniowych – pizza z dodatkami oraz omlet, których autorem był Maksym Sychov, uczeń klasy kucharskiej.

Brak możliwości komentowania.