Gotowanie jest fajne czyli przygotowania do Świąt Wielkanocnych

Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie wszystkich wyznań, upamiętniające mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa. Jednak tegoroczne święta    i poprzedzające je dni upłyną nam wszystkim w cieniu pandemii i ograniczeń związanych z bezpieczeństwem.

Jednak przed świętami musimy przede wszystkim poważnie zastanowić się, co naprawdę potrzebujemy. Po to, aby nie wychodzić niepotrzebnie z domu. Najlepiej wyjść do sklepu z tak spisaną listą zakupów, aby ponownie nie mieć potrzeby opuszczania swojego domu.

Święta Wielkanocne to też tradycyjne przedświąteczne porządki, gotowanie i pieczenie. Potem pozostaje samo świętowanie przy stole. Niestety, w tym roku zabraknie nam spotkań z dalszą rodziną czy znajomymi, co sprawi, że te święta z pewnością będą wyglądały inaczej. Nie znaczy to, że nie możemy komunikować się    w ogóle w tym czasie z innymi osobami. Zawsze możemy porozmawiać z rodziną przez telefon lub komunikatory internetowe, dzięki którym możemy zobaczyć się z innymi „na żywo”. Da nam to chociaż namiastkę poczucia bliskości z innymi w świątecznym czasie. Dzisiejsza technologia pozwala na wiele rozwiązań takich sytuacji, trzeba tylko umieć i chcieć.

Najważniejsze jest to, aby zachować zdrowy rozsądek i zadbać o bezpieczeństwo swoje i innych.

Mimo wszystkich zaostrzeń, te Święta mogą być naprawdę udane. Wykorzystajmy ten czas najlepiej, jak możemy. Może upieczemy lub ugotujemy coś nowego, z przepisu naszej babci… Może przyrządzimy coś, czego nie jedliśmy od dzieciństwa? W tym roku po raz pierwszy nie musimy się nigdzie spieszyć. W spokoju możemy przygotować się na nadchodzącą Wielkanoc.

Wychowawczyni Magdalena Wolańska zachęca wszystkich do poczytania o tradycjach i zwyczajach wielkanocnych. Może będą inspiracją do zrobienia czegoś nowego, na co do tej pory nie mieliśmy czasu:

https://www.garneczki.pl/blog/tradycje-i-zwyczaje-wielkanocne-w-polsce/

https://expressilustrowany.pl/potrawy-wielkanocne-2020-lista-co-na-wielkanocny-stol-jajka-zur-biala-kielbasa-szynka-i-co-jeszcze-oto-pelna-lista-70420/ar/c11-9772076

Jeśli nadal nie macie pomysłów na śniadanie wielkanocne, skorzystajcie z takich przepisów:

https://www.youtube.com/watch?v=V5XKhUa2Tgg

https://www.youtube.com/watch?v=rNz9Bpr-DCI

Oprócz wielkanocnych jaj, sałatek i mazurków, do czekoladowych zajączków wykonanych w domu zachęca wychowawczyni bursy Małgorzata Lasek. Okazją jest obchodzony 12 kwietnia ,tylko w Polsce „ Dzień czekolady” ( więcej informacji na stronie Dzień Czekolady 2020 – kalendarz bimKal.pl )

Aby ją wykonać najlepiej mieć mleko w proszku ,kakao oraz masło. Dokładny przepis znajdziecie np. na stronie http://maluchy3miasta.pl/czytelnia/smacznego/czekolada-z-mlekiem-w-proszku-sprawdzone-przepisy-na-deser/ , autorzy zalecają:

  • mleko w proszku (500 g – musi być pełne)
  • masło (1 kostka)
  • kakao naturalne (6 łyżek)
  • cukier (1,5 szklanki)
  • mleko (pół szklanki)
Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, mleko i cukier, mieszamy do momentu zaniku grudek, po czym powoli (i wciąż mieszając) wsypujemy kakao. Całość możemy zagotować, po czym odstawiamy na kilka minut i stopniowo dodajemy mleko w proszku, dbając o to, by masa była jednolita i gładka (możemy użyć miksera). Całość przelewamy do przygotowanych foremek i odstawiamy do lodówki – po zastygnięciu będzie gotowa do spożycia. Następnie można wyciąć z masy dowolną formę, np. zajączka, jajko itp.

Zachęcamy wszystkich do przesyłania nam zdjęć (maksymalnie 4), na których pochwalicie się swoimi potrawami świątecznymi. Zdjęcia należy przesyłać do 20.04.2020 r. na adres e-mail: bursazsz1@wp.pl.

Wirtualną galerię Waszych zdjęć opublikujemy na stronie internetowej naszej Bursy.

 

Brak możliwości komentowania.