W październiku b.r. odbyły się w bursie kolejne zajęcia kulinarne z udziałem chętnych wychowanków. Pod kierownictwem wychowawczyń Małgorzaty Lasek i Małgorzaty Niewczas przygotowano ciasto bez pieczenia pod nazwą Rafaello. Młodzież uczyła się, jak szybko przygotować coś pysznego na słodko. Niestety wielu młodych ludzi nie ma pojęcia, jak zrobić choćby najprostsze ciasto, wielu praktycznych umiejętności nie wynieśli z domu. W bursie mają okazję nadrobić te braki. Chętnie angażowali się w prace związane z wykonaniem tego prostego ciasta, a potem z jego dekorowaniem.
Wychowawczyni Magdalena Wolańska zaś swoich podopiecznych instruowała z kolei, jak równie szybko ugotować zdrowy i sycący obiad. Podstawą dania był makaron a aromatyczna passata pomidorowa z dodatkiem cebulki i bazylii, posypana startym żółtym serem, dodała smaczku temu daniu.
Warto dodać, że oba przepisy pochodzą z kuchni włoskiej.
Najwięcej przyjemności dostarczyła oczywiście sama degustacja, zarówno ciasta, jak i obiadu – nie ma to jak pałaszowanie owoców swojej pracy!