Pączki, pączusie królowały w bursie

Społeczność Bursy hucznie obchodziła „Tłusty czwartek”. Z tej okazji zajęcia kulinarne      z młodzieżą zorganizował Łukasz Woźniak- wychowawca i opiekun Młodzieżowej Rady. Pączki zostały przygotowane według sekretnej receptury, a mistrzem ceremonii ich smażenia był Patryk Wróbel – przewodniczący MRB. Zdradził tylko, że wspaniały smak pączusiów nadawało nadzienie z różanej marmolady. Patrykowi pomagały : Aleksandra Dąbrowska, Julia Kowalska i Adrianna Olszewska. Kulminacyjnym punktem zajęć była degustacja pączków przez wszystkich mieszkańców placówki oraz wychowawców. Musiały być bardzo smaczne, ponieważ, znikały            z talerza „w mgnieniu oka”.

O tradycji obchodów w Polsce „ Tłustego czwartku” młodzież – zwłaszcza ukraińska, mogła dowiedzieć się od wychowawczyni Małgorzaty Lasek.

Nie były to jedyne zajęcia kulinarne „ ze smakiem” w ostatnim czasie. Młodzież przygotowywała na obiad np. pieczone ziemniaki pod opieką wychowawczyni – Małgorzaty Niewczas. Smakowały wybornie z jogurtem            i szczypiorkiem.

Brak możliwości komentowania.