Kulinarne specjały tylko u nas

Ukraińscy wychowankowie od początku września poznają polskie smaki i specjały. Zarówno te wytrawne, jak i pełne słodyczy. Edukacja kulinarna pozwala mieszkańcom bursy w byciu samodzielnymi w konstruowaniu własnego menu.

Z inicjatywy wychowawczyni Magdaleny Wolańskiej ostatnio mieli okazję posmakować parówek w innej odsłonie. Były one zapiekane w cieście francuskim          a inne – zapiekane z serem żółtym i boczkiem. Wychowankowie z reszty ciasta oraz marmolady wykonali, a następnie upiekli ciasteczka. Niewątpliwie wszystkim chętnym uczestnikom zajęć przekąski smakowały, bowiem szybko zniknęły z talerzy.

Naleśniki z waniliową nutą i z różaną marmoladą uczyli się smażyć wychowankowie pod opieką wychowawczyni Małgorzaty Lasek.

Ukraińska młodzież wykonała również tort wątrobowy oraz kabaczek faszerowany pieczarkami, papryką czerwoną, ryżem i żółtym serem pod okiem wychowawcy Michała Wojtyszka.

Brak możliwości komentowania.